Hulladékcsökkentés – Utazás hulladékmentesen

Műanyag üveges ásványvíz, tízórai műanyag zacskóban, műanyag evőeszköz, dobozos sör… Ez csak pár példa azokra a dolgokra, amit fejben összekötünk a nyaralással, kirándulásokkal. Addig viszont már nem jutunk el gondolatban, hogy mi történik ezekkel a csomagolóanyagokkal, miután használtuk őket. Ugyanis az egyszer használatos műanyagok nagy része  fennmarad a természetben. Mit tudunk tenni a környezetszennyezés elkerülése érdekében?  

Használj üveg vagy fém kulacsot!

A műanyagok nehezen újrahasznosíthatóak, és a lebomlásuk a természetben 500 évig is eltarthat, ami 25 emberöltőt jelent! A többször használatos, üveg vagy fém kulacs használata nagyszerű megoldás minden téren.

Uzsonnásdoboz és szalvéta

Az egyszer használatos műanyag zacskókat általában használat után rögtön el is dobjuk. Van jobb megoldás! Az ételt, amit magunkkal viszünk, csomagoljuk szalvétába és tegyük uzsonnásdobozba. A dobozt felhasználhatjuk az étkezés során képződött szemét tárolására is. Ez a megoldás ráadásul kellemes emlékeket is idéz, a kis dobozra ránézve gondolatban visszarepülünk az iskolapadba.

Fém evőeszköz a zsebben

Nem létezik olyan indok, ami megmagyarázza, hogy miért ne vihetnénk magunkkal fém evőeszközt kirándulásainkra. Ugyanolyan kis helyen elfér, mint a műanyag evőeszköz, könnyen elmosható, ráadásul megszámlálhatatlanul sokszor újrahasználható!

Sört csak a pihenőhelyen!

Egy jóleső ital a hosszú túra után megfelelő jutalom tud lenni – és ezt a büfések is tudják! Mennyivel kellemesebb lehet egy pohár sör elfogyasztása pihenés közben, az arra kijelölt helyen, méltó körülmények közt, mint túra közben, dobozból. A kirándulóhelyek környékén nem nagy kihívás jó helyet találni, ahol finom sört árulnak. Így nem csak ízlelőbimbóidnak kedveskedhetsz, de a minket körülvevő természetnek is.

Ígérjük meg magunknak, hogy ezután műanyag – és hulladékmentesen túrázunk majd, az esetlegesen keletkező hulladékot pedig elvisszük magunkkal, és az arra kijelölt helyen dobjuk el.

TETSZETT A BEJEGYZÉS? OSZD MEG:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

A 480 projekt az alábbi szervezetek
együttműködésével jött létre: