Tanácsok

Top 10 tanács a hulladék csökkentésére a háztartásokban

Ne vásárolj palackozott vizet!

A Kárpát-medence világhatalom a forrásvizek tekintetében. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy városunkban kiváló minőségű az ivóvíz. Vigyük magunkkal ezt a kincset saját kulacsunkban, amit ráadásul bármikor utántölthetünk. A vendéglátóhelyeken is szívesen segítenek nekünk ebben!

Ne vásárolj műanyag táskát!

Szlovákiában egy átlagember közel 500 db műanyag táskát vásárol egy évben. Dániában ez a szám 4 db. Hogy csinálják? Saját vászontáskát vagy kosarat használnak. Nem csak környezetkímélő, de jobban is mutat 🙂

Felejtsd el a mikrotén zacskókat!

Te is találkoztál már olyan vásárlóval, aki mindent külön zacskóba csomagol? Nem csak a zöldséget, gyümölcsöt, de pl. a vajat, joghurtot, csokit is? Ezek a zacskók egytől-egyig a kommunális hulladékban végzik. Hatalmas környezeti terheléssel járnak, pedig megkerülhetőek lennének. Pár darab régi függönyből varrt zacskóval két legyet üthetünk egy csapásra és még a pénztáros néniknek is tetszenek.

Próbáld meg a lehető legkevésbé csomagolt árut venni!

Még ha az első három pontnak eleget is tettél, akkor is rengeteg csomagolóanyaggal térsz haza egy vásárlásból. Próbálj tudatosan olyan élelmiszert vásárolni, ami nincs csomagolva. Az ilyen zöldség, gyümölcs általában olcsóbb is. A frissen szeletelt felvágott vagy sajt sokkal gusztusosabb, mint az előre csomagolt. Járj piacra, ezzel a helyi termelőket is támogatod.

Kérd a kávéd/teád saját termoszba!

Nem bírod elképzelni a napod kávé/tea nélkül, de nincs időd helyben elfogyasztani? Kérd saját termoszba! Egyszer kell beruházni egy ilyen szupertrendi eszközre és innentől kezdve bármilyen helyzetben forró italt szürcsölhetsz majd.

Takaríts egyszerűen!

A drogériát gyártó világcégek rengeteget költenek arra, hogy meggyőzzenek minket, minden termékükre szükségünk van, pedig egyre több környezet- és pénztárcakímélő megoldás létezik. Pár egyszerű anyaggal kitakarítható a lakás minden szeglete. 

Komáromban pedig már olyan drogéria is létezik, ahol saját edényünkbe csapolhatjuk a különböző tisztítószereket. 

Használj természetes kozmetikumokat!

A bőrünk a legfontosabb védekezőrendszerünk, ezért sem mindegy, milyen anyagokkal terheljük. A természetes kozmetikumok beszerezhetőek a helyi kézművesektől, emellett olcsóbbak és sokkal kevesebb csomagolóanyaggal is járnak. Váltsunk tusfürdőről kézzel készült szappanra!

Kerüld a konyhai papírtörlő, papírzsebkendő és nedves törlőkendő használatát!

Pár évtizeddel ezelőtt még teljesen normális volt a konyharuha és pamut zsebkendő használata. Nedves törlőkendő helyett pedig nedves rongyot használtunk. Ne féljünk visszatérni a jól bevált gyakorlathoz!

Utasítsd vissza a reklámanyagokat, röplapokat, katalógusokat!

Ezek közül az anyagok közül a nagyja egyenesen a kukában köt ki, ahova általában a maradék is követi egy olvasás után. Mondd le az előfizetését azoknak az írott anyagoknak, amelyek elérhetőek online is. Ez általában egy rövid e-maillel megoldható. A nagy áruházláncok kínálata is elérhető pár kattintással online.

Öltözködj fenntarthatóan!

A divatipar a második legkárosabb a világon, rögtön a kőolajtermelés után. A sok olcsó ruhát gyermekmunkával, kizsákmányolással érik el. Ráadásul az olcsó ruházat sokszor ócska is, rövid ideig hordható. Ha olyan megjelöléseket keresel, mint pl. fair trade vagy biopamut, már sokat tettél a környezetért. De légy bátor! Vásárolj second-handben!

A 480 projekt az alábbi szervezetek
együttműködésével jött létre: