MIT JELENT AZ 5R

REFUSE: Köszönöm, nem kérem!

A hulladékkeletkezés megelőzésének legegyszerűbb módja, ha elutasítjuk azokat a termékeket, melyekből később hulladék válik. Kezdjük el használni a “NEM” szót! Utasítsuk el a reklámanyagokat, a szórólapokat, a mikrotén zacskókat és a műanyag bevásárló táskákat.
A legjobb szemét az, amelyik nem jön létre.

REDUCE: Kevesebbel is beérem!

Még vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy valóban szükségünk van-e az adott dologra (például egy ötödik nadrágra vagy egy új mobiltelefonra). Esetleg nem tudjuk-e valahonnan kölcsönkérni a szükséges tárgyat, legyen az fúró vagy sátor?
Tartsuk észben: a mai vásárlásunk nem más, mint a holnapi szemetünk.

REUSE: Kijavítom és tovább használom!

Attól, hogy valami elromlik, még nem kell, hogy egyből a kukában landoljon! Helyette próbáljuk inkább megjavítani és tovább használni. Minden egyes új termék gyártása rengeteg energia, víz és nem megújuló erőforrás igénybevételével jár. Ne pazaroljuk el őket! Vásároljunk olyan dolgokat, melyek kialakításuknak köszönhetően könnyen javíthatóak, valamint ha lehetőségünk van rá, vásároljunk használtruha üzletekben (és ne csak ruhákat).

RECYCLE: Külön gyűjtöm, szelektálom!

Tanuljuk meg helyesen osztályozni a hulladékot! Emellett tartsuk azt is észben, hogy az újrahasznosítás energetikai és pénzügyi szempontból is rendkívül igényes folyamat. Ráadásul vannak olyan hulladéktípusok is, melyekből nem lehet új dolgokat létrehozni. Az újrahasznosítás éppen ezért ideális esetben csupán a negyedik lehetőségként kell, hogy számításba jöjjön: ha nem tudtuk visszautasítani, csökkenteni vagy újra felhasználni.

ROT: Komposztálom!

Egy átlagos háztartásban felhalmozott hulladék közel 40%-át biológiailag lebomló anyagok teszik ki. Ezen anyagok komposztálásával egy humuszszerű anyagot hozhatunk létre, melyet felhasználhatunk kertünkben vagy erkélyünkön. Sokan nincsenek vele tisztában, hogy komposztálni nemcsak a családi házakban, de a panelházakban is lehetséges. Ehhez kapcsolódóan számos lehetőség közül választhatunk: hozzunk létre egy közösségi komposztálót, esetleg vásároljunk egy elektromos- vagy egy vermikomposztálót.

 

Habár nagy valószínűséggel sosem fogjuk elérni a hulladéktermelés nullára redukálását, de néhány apró lépéssel könnyen közelebb kerülhetünk hozzá. Éppen ezért minden egyes, helyes irányba tett lépés sorsdöntő lehet jövőnk alakulásában.

 

A 480 projekt az alábbi szervezetek
együttműködésével jött létre: