Hogyan szelektáljak Komáromban, hogy lehetek környezettudatos?

480 kg. Egy Európai Uniós polgár egy évben átlagosan ennyi kilogramm szemetet termel. Ez egy Komárom nagyságú város esetében nagyjából 16 430 000 kg. Ráadásul a szemét csupán 18%-át szelektáljuk, de még ennek is csak egy része hasznosítható újra, a többi az égetőbe vagy a szeméttelepre kerül. A helyzet megdöbbentő és nemcsak a jövőnk, de a jelenünk miatt sem mindegy, hogy mennyi szemetet termelünk, vagy, hogy mit kezdünk a keletkező hulladékkal nap, mint nap.

Az emberek többsége már tudatosította, hogy a hulladékkezelésnek közel sem az a legjobb módja, ha mindent egy fekete konténerbe dobálunk, majd elvisszük a hulladéklerakóba. Az újrahasznosítás ma már egyfajta divattá vált, aminek köszönhetően sokunk otthonában megtalálhatóak a hulladék tárolására alkalmas különböző, színes tárolók. A statisztika azonban világosan beszél: Szlovákia lakossága még így is túl keveset szelektál. Ha a szeméttárolókban felhalmozódott hulladékot a földre szórnánk és egyesével minden szétválogatásra kerülne, csupán a szemét 4%-a kerülne végül a lerakóba. Az összes többi, tehát 96% tovább osztályozható és újrahasznosítható lenne.

De hogyan is kell viselkednünk a gyakorlatban, hogy csökkenthessük a keletkező hulladék mennyiségét? 

A hulladékcsökkentés a vásárlásnál kezdődik. Ha kevesebbet vásárolunk, kevesebb lesz a szemetünk is. És ahogy mondani szokták: az a legjobb hulladék, ami nem képződik. 

Pár hasznos és könnyen betartható tipp a hulladékcsökkentés érdekében a vásárlás során:

  • Mindig írjunk bevásárlólistát!
  • Ne menjünk éhesen boltba!
  • Csak azt vegyük meg, amire igazán szükségünk van!
  • Ha egy rohanással teli napon mégis megéhezünk, és péksüteményt vásárolunk, ne kérjünk hozzá nejlonzacskót!
  • +1 tipp az árusoknak: Ne rakják eleve zacskóba a megvásárolt dolgokat! Ehelyett inkább kérdezzék meg a vevőt, hogy kér-e zacskót.

De mit csináljunk akkor, ha nem tudunk áttérni a tökéletesen hulladékmentes életmódra?

SZELEKTÁLJUNK!

Komáromban három különböző színű kukát találhatunk a szelektált hulladék gyűjtésére: kéket, sárgát és zöldet. A kék tárolók a papír, a sárgák a műanyag, a zöld pedig az üveg hulladék gyűjtésére szolgálnak.  

Ha már ismerjük a tárolók színeit, hogy csinálhatjuk jól a szelektálást?

Mivel a szelektív tárolókba nem szemét, hanem újrahasznosításra váró nyersanyag kerül, ezért fontos, hogy a kidobott alapanyagok tiszták legyenek!

MŰANYAG – Taposd laposra! – A szelektív kukák hamar megtelnek, ha egészben rakjuk bele a PET palackokat, a tejes, vagy a sörös dobozokat. Ezeket minden esetben nyomjuk össze, hogy a lehető legkisebb helyet foglalják a kukában.

PAPÍR – Tépd össze! – A papírhulladék sokszor nagyméretű, nem fér el a kukákban. Ezek általában a háztartási gépek csomagolásai, karton dobozai. Akkor cselekszünk helyesen, ha ezeket a nagyméretű papírlapokat szétszedjük, elvágjuk, vagy összehajtjuk, így sokkal több helyünk lesz a kukában.

ÜVEG – az üveg újrahasznosítása rengeteg energiát kíván, így akkor terheljük legkevésbé a környezetünket, ha a lehető legtöbbször használjuk palackjainkat. Befőzésnél, élelmiszer, vagy egyéb tárgyak tárolásánál is jól jönnek ezek az üvegek, illetve kulacs helyett is használhatók. 

EXTRA!

Mit nem lehet szelektálni? A nyugták, WC papír, konyhai törlő guriga, tojástartó, használt papírszalvéta, papírzsebkendő, tükör, porcelán, kerámia, chipses zacskó, fogkrémes tubus és a fogkefe mind a kommunális hulladékba tartozik.

A nem szelektált, vagyis a kommunális szemét a szeméttelepre kerül (kép). Néhány esetben sajnos a szelektált szemét is itt köthet ki, például, ha 50%-nál több benne az idegen, vagy szennyezett anyag.

Ha tiszta, idegen anyagoktól mentes a szelektált szemét, a Clean City telephelyére kerül, ahol kézi munkaerővel tovább szelektálják, és az így kapott tiszta nyersanyagot tovább értékesítik.

Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően szelektáljunk!

TETSZETT A BEJEGYZÉS? OSZD MEG:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

A 480 projekt az alábbi szervezetek
együttműködésével jött létre: