7 bűn a természet ellen – hogyan kerüljük el ezeket

Nap, mint nap követünk el bűnöket a természet ellen, pedig ezek nagyrészt elkerülhetőek lennének. Tanácsainkkal segíthetsz a szűk környezetednek és a Földnek is!

Miért kell a szívószál?

A szívószál az emberi lustaság által életre hívott felesleges találmány. A szánk az evésen kívül ivásra is tökéletesen alkalmas. Csak Amerikában átlagosan 500 millió darab szívószálat használnak el – naponta! Ha italodat mindenképp egy vékony csövecskén keresztül szeretnéd szürcsölni, gondold meg kétszer, hogy ez megéri-e, vagy válaszd a többször használatos fém, bambusz- vagy a komposztálható papír verziót.

Cseréld le tartósra az egyszer használatos palackot

Szlovákiában nagyon szerencsések vagyunk a vízminőség tekintetében. A csapvíz mindenhol iható, jó minőségű, ezért ne vegyük meg egyszerhasználatos műanyag palackba csomagolva. Egyszerűen legyen nálad egy kulacs, amit bárhol, bármikor újra tölthetsz. Ezzel nem csak a pénztárcádat, de a természetet is megkíméled.

-Táskát kér? Nem, köszönöm!

A műanyag táskák a boltokból lassan, de biztosan eltűnnek – nem mintha hiányoznának… Sokkal jobb megoldás saját vászontáskát vinni, vagy egyszerűen egy hátizsákba vagy kosárba pakolni a bevásárlásunkat. Így ezen is tudsz spórolni és egyben biztosítod, hogy ne kerüljön egy újabb, nehezen újrahasznosítható dolog a környezetedbe.

Anyag, nem műanyag

Gyümölcs és zöldség vásárlására készülsz? Meg kéne keresned a hozzád legközelebb eső piacot, ahol szívesen belecsomagolják az általad vásárolt árut a saját táskádba. Már a boltok is egyre fogékonyabbak erre a megoldásra. Ne tépj le több műanyag zacskót a gurigáról, rakd a megvásárolt élelmiszert a saját, pl. függöny anyagból készült zacskódba.

Kerüld a műanyag csomagolást

Keresd inkább a papír csomagolású termékeket, ezeket könnyebb újrahasznosítani. Lehetséges, hogy ezek egy picit többe kerülnek, de csak annyival, amit már megspóroltál a műanyag táskák, szívószálak és palackok nem-vásárlásával.

Soha többet műanyag tányér!

Sokan közülünk nem tudnak ellenállni a gyorsétteremben, műanyag tányérból, műanyag evőeszközzel elfogyasztott ételek által adott “élménynek”. Ó, az emberi lustaság… Ha legközelebb gyorsétterembe készülsz, vidd magaddal a saját edényed és étkészleted.

Ha már birtoklod, használd ki!

A műanyagokat nagyon nehéz elkerülni, van úgy, hogy nem ússzuk meg, hogy beszerezzünk egy újabb darabot. Előfordul, hogy nem veszed észre, hogy az ételed mellé műanyag evőeszközt csomagoltak, vagy otthon felejted a vizes kulacsod, és ezért rákényszerülsz, hogy palackozott vizet vegyél. Használd ezt az egyszer használatos műanyagot addig, ameddig csak tudod. A gyors elhasználódását nem tudod megelőzni, de legalább megnövelheted az élettartamát.

TETSZETT A BEJEGYZÉS? OSZD MEG:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

A 480 projekt az alábbi szervezetek
együttműködésével jött létre: